Horváth Előd Benjámin

KÖNYVÍZELÍTŐ


Könyv olyan helyre








Ha a kezembe kerül egy érdekes könyv, mindig kialakul bennem egy idilli kép arról, hogy milyen lesz olvasni. Tasso könyve már első ránézésre kíváncsivá tett. Amikor beleolvastam, olyasfajta izgatottságot éreztem, hogy én most tanulni fogok, valamit, sokat, innen, itt egy könyv, megtalált most engem, én őt, dejó lesz az életünk. Általában a végére (ha eljutok a végéig) az ilyen izgatottságoknak csak az emléke marad, a vágy, hogy kapjak valamit, amit, azt hittem, megígértek, amire azt mondhatom, ez az enyém, féltve őrzött kincsem. Nem szoktam csalódni a könyvekben, de ritka az, amikor elolvasok egy könyvet és azt kapom, vagy többet annál, amit első benyomásra szeretnék (elképzelek, érzek, remélek stb.). Valérie Tasso könyve megadott mindent, amit szerettem volna kapni tőle. Adott sok mást is, jót is, rosszat is, lett egy könyvem.

A szex antikézikönyve (Korona Kiadó, Budapest, 2008; fordította: Krusinszki Zsuzsanna) úgy kézikönyv, mint elbeszéléskötet, regény, tárcatár, anekdotagyűjtemény stb. Gondos és körültekintő, szemtelen könyvecske emberekről, viselkedésről, gondolkodókról, irodalomról, médiáról, nevelésről, történelemről, egyáltalában mindenről és, természetesen, a szexről. Valérie Tasso igényes és nagyon művelt, ráadásul kitűnően olvasmányosan és egyszerűen ír. Ezen a 222 oldalon lazán végig lehet siklani egy nap alatt, mindenféle erőfeszítés nélkül, közben teázni, kávézni, vagy akár sörözni. Lewis Carroll-tól Ezópuszig, Monterrosso-tól az Értelmező Kéziszótárig szövögeti bele az idézeteket könyvébe, egy-egy mottó erejéig, amik után magyaráz, mesél, elemez, feldühödik, gyönyörködik, körbejárja a szavak értelmét, mindenfelől. Mi pedig hallgatjuk, érezzük, hozzászólunk, feldühödünk, gyönyörködünk, megértünk vagy elvetünk ezt-azt. Elmondja a (néhol szigorú, esetleg kissé elfogult, ahogy tetszik) véleményét, de semmi szín alatt nem gyúrná le a torkunkon azt. Mindemellett tiszteletre méltó, sokszor provokáló őszinteséggel beszél, mesél magáról. Kellemes iróniával kérdőjelez meg mindent, amit hallunk, látunk, olvasunk. És sehol nem várja el, hogy egyetértsünk vele.

Akár komolyan vesszük, akár nem, akár szeretjük, akár máglyára vetjük, van ez a könyv, és nekem élvezet volt olvasni, sokat tanultam belőle és tudom, hogy mindig olyan helyre fogom letenni, ahonnan könnyen kézbe vehetem újra.