Bertók Beatrix



KÖNYVÍZELÍTŐ


Drága könyv


Erről a könyvről[*] talán annyit kellene csak mondani: kihagyhatatlan. Mit is tehetnénk egyébként hozzá ahhoz, amit Károlyi Csaba mond a füllapon? Nem mintha tényleg mindent elmondana, hanem tényleg mindent elmond abban a néhány szóban.

Olvasom Polcz Alaine könyvét, és azt mondanám: Egy kivételes ember írásait olvasom... Polcz Alaine esszéiben, az általa lejegyzett elmélkedésekben, történetekben nincs semmi írói trükk, a lejegyző beszél, közvetlenül, magáról. Úgy, ahogy ő látja a világot.

Nagy dolog ez. És veszélyes is. Ebbe könnyen bele lehet bukni. Könnyen lehet belőle érzelgősség, személyeskedés, naiv szöveg, ilyesmi. De itt nem lesz. Hanem lesz lelket gyönyörködtető, barátságos hang, meg tiszta, egyszerű mondatfűzés. Pedig a mondatok mögött nagyon kemény személyes tapasztalatok vannak.

Mondanám, ha nem vennék ki a számból a szavakat. Csakhogy kiveszik. Méghozzá nem kis bosszúságomra. Vagy örömömre-megkönnyebbülésemre? Bizony attól függ. Mert mit is mondhatnék én még ezek után? Amikor pedig úgy fűt a vágy, hogy szóljak e drága könyvről, igen, e pénzbeli értékben nem mérhető drága könyvről, ha csak néhány sorban is, sőt ha csak lehet, néhány sorban, ahogy azt a fülszöveg teszi...

De nincs mese, be kell látnom, hogy megelőztek.

Ám meglehet, az olvasás gyönyörűségében a legkevésbé sem!

Drága barátaim, a tartalomból: Az olvasásról...; A szerelemről...; Szegénység - gazdagság; A gyász; Mi Atyánk.






[*] Éjjeli lámpa, Jelenkor, Pécs, 1996, 1999, 2000, 2008